Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
15.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Kitüntetés

Román Kereszteshadjárat A Kommunizmus Ellen Medál -Medalia Cruciada Impotriva Comunismului

Ár:
15.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW97
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. május 23.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Kiváló, javításmentes példány.

 

Rövid háttértörténet:

A kitüntetést 1942. április 1-jén I. Mihály román uralkodó vezeti be és elérhető mindazon katonai vagy civil személyek számára, akik a hátországban, fegyveres erők kötelékében, vagy szövetségesként segítették a Szovjetunió elleni hadjáratot. Az elismerést 1944-ig adományozzák.

Kerek bronz alapanyagú medál függesztő karikával, amelybe a szalag illeszkedik. Hátlapján női fej balra tekint. Köriratában ‘ROMANIA RECUNOSCATOARE’ (Románia Hálája). A portré alatt P. Grant (a tervező neve) felirat látható, amely a medálok 1-es típusán jelen van. A legritkábbak az anélküli darabok, ez a 2-es típus, amelyek már német nyelvterületen készültek. Előlapján Kardot tartó kéz, mögötte kereszt. A kereszten az alapítás éve 1941. Köriratában ‘CRUCIADA IMPOTRIVA COMUNISMULUI’ (Keresztes Hadjárat a Kommunizmus Ellen). (Igen a medál fordítva van a szalagon, de én ezt szándékosan nem fordítottam meg, hozzám is ebben az állapotban érkezett.) A kitüntetés szalagjának alapszíne piros két oldalán fehér/arany sáv, illetve középen a román nemzeti lobogó színei láthatóak.

A medálhoz tartozhattak különböző pántok a fontosabb helyszínek, ütközetek neveivel.

Ezek voltak:
- Azov (Azovi-tenger)
- Basarabia (Besszarábia)
- Bucovina (Bukovina)
- Bug (Bug)
- Caucaz (Kaukázus)
- Calmucia (Kalmukföld)
- Crimea (Krím)
- Dnjestr (A Dnyeszter pánt német gyártású verziója)
- Dobrogea (Dobrudzsa)
- Doneţ (Donyec)
- Marea Neagră (Fekete-tenger)
- Nipru (Dnyeper)
- Nistru (Dnyeszter)
- Odesa (Odessza)
- Prut (Prut)
- Stalingrad (Sztálingrád – A legritkábbnak mondható pánt!)

Volt ezüstözött és bronzszínű pánt. Ezek különböztették volna meg, hogy a személy, aki részt vett az adott ütközetben aktív frontszolgálattal, vagy segéderőként volt jelen. A pántok viselési szabályzatát azonban részleteiben nem taglalom, mivel ezt folyamatosan áthágták és szabályrendszernek nem megfelelően viselték.

A kitüntetés, nem feltétlenül ritka, mivel pontosa adatok hiányában úgy tudjuk megközelítőleg 1.250.000 körül oszthattak ki 1941. és 1944. között. Napjainkra azonban egyre fogynak, hiszen 1945. után tiltott volt viselése, így ezek nagy része megsemmisült, eldobálták őket.

Mivel a románokkal szövetséges csapatok katonái, is megkaphatták többek között a berlini székhelyű C.E. Juncker cég is gyártotta azok számára, akik a kiérdemelt példányuk mellé szerettek volna második darabot vásárolni, illetve elhagyott példányt pótolni.

Érdekessége a hosszú szalagon látható kapcsozás, amely kicsit eltérhet azok számára, akik hozzászoktak a német jelvények hosszú szalagjai hátoldalán felfogatott tűkapcsos megoldáshoz.

A Medálhoz hozzátartozik egy gombluk mini is, amelyet szó szerint a gomblyukon átbujtatva viseltek, akár civil ruházaton. Érdemes megfigyelni a szalag textúráját, így könnyebb kiszűrni a későbbiekben az olvasóval szembejövő másolatokat.

Paraméterek

Ország Románia
Időszak II. világháború
Típus Kitüntetés