Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
6.690 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Frontmunka

Osztrák-Magyar 8 Cm Feldkanone M. 5 Hüvely - Frontmunka

Ár:
6.690 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
1.490 Ft
Menny.:db
Cikkszám: IWW34
Szállítási díj: 1.990 Ft
Várható szállítás: 2022. szeptember 27.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Részletes kidolgozású váza, amelynek alapanyagáúl egy elműködött 1905-ös mintájú 8 cm-es tábori löveg lövedékhüvelye szolgált. A fenékrészen a gyártói jelzések szépen olvashatóak.

Rövid háttértörténet:

A 8 cm Feldkanone M. 5 (rövidítve 8 cm F.K. M. 5 vagy 8 cm FK M. 5, magyarul 1905-ös mintájú 8 cm-es tábori löveg) egy tábori löveg volt, melyet az Osztrák–Magyar Monarchia használt az első világháború alatt. Az olaszok által zsákmányolt lövegeket Cannone da 77/28 Modello 5 néven állították hadrendbe. Tervezete hagyományos, a leginkább szembetűnő tulajdonsága pedig az elavult bronz lövegcsöve volt, mivel az Osztrák–Magyar Monarchia nem tudott megfelelő minőségű acélt előállítani. Fejlesztése sok időt vett igénybe, mivel az osztrákoknak évekig tartott eldönteni, hogy milyen hátrasikló rendszert és závárzat-típust válasszanak. Gyártási nehézségei miatt csak 1907-ben került hadrendbe.

Az M. 5 lövegnek rendszeresítették egy, kifejezetten a szűk hegyi ösvényeken használt változatát, az M. 5/8-at, melyet három részre lehetett bontani az egyszerűbb szállíthatóság érdekében. A lövegcsövet emelőfogantyúkkal látták el, hogy gyorsabban leszerelhessék az alvázról, az alvázat pedig úgy módosították, hogy szétszerelhető legyen. Az eredeti változatból a háború után csak Olaszország tartott néhányat hadrendben. Ezek közül zsákmányoltak néhányat a németek a második világháború alatt, majd állították szolgálatba 7,65 cm Feldkanone(i) jelöléssel. Az M. 5/8 típust az első világháború után széles körben alkalmazták az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai, a zsákmányolt lövegeket pedig Olaszország Cannone da 77/28 Modello 5/8 jelöléssel használta. Az olaszoktól szerzett példányokat a németek 7,65 cm Feldkanone 5/8(ö) vagy (t) és 7,65 cm Feldkanone 300(j) jelöléssel használták.

Paraméterek

Ország Osztrák-Magyar Monarchia
Időszak I. Világháború
Gyártó Artilleriezeugsfabrik, Bécs-Arsenal
Gyártójelzés AZF logó
Típus Frontmunka