Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
25.990 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Kitüntetés

Ferenc József Bronz Katonai Érdemérem - Militär-Verdienstmedaille

Ár:
25.990 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: IWW11
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. március 04.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Eredeti kitüntetés, eredeti szalagján. Ritkább, kis portrés változat.

Rövid háttértörténet:

Hatalomra kerülése óta Ferenc József a katonai tiszti erények megbecsülését békeidőben az úgynevezett „legmagasabb megelégedettség” (Allerhöchste Zufriedenheit, háborúban a „legmagasabb dicsérő elismerés” (Allerhöchste belobende Anerkerung) kinyilvánítással fejezte ki. 1890 március 12-én Budapesten elrendelte, hogy a felsőbb elismerés látható, viselhető jelzéssel kell ellátni, ezzel egy új kitüntetést alapított. Az aranyozott bronzérem előoldalán az uralkodó jobbra néző portréja látható. A körirat FRANCISCVS IOS. I. D. G. IMP. AVST. REX BOH. ETC. REX APOST. HVNG. (I. Ferenc József Isten kegyelméből Ausztria császára, Cserhország stb. királya, Magyarország apostoli királya), melyen kívül babérlevelekből álló kördíszítmény van. A hátoldalon babér és cserágból font koszorú, belsejében vízszintes felirat olvasható: SIGNVM LAUDIS (A dicséret jele). Az érem egy császári (Rudolf-) koronáról függ mozgathatóan, melynek keresztje alatt lévő országalma gömbfület képez függesztőkarikával. A háromszögletű mellszalag békében szerzett érdemekeért piros színű. Azok, akik az elismerést hadi érdemekért kapták, az érdemérmet a Katonai Érdemkereszt szalagján, tehát hadiszalagon viselhették. A kitüntetés adományozása visszamenőleges hatályú volt, tehát minden tiszt megkapta, aki előzőleg valamilyen legfelsőbb elismerésben részesült. A különböző szalagú kitüntetéseket egymás mellett is viselhették.

1911. március 26-án elrendelték, hogy az utólagos legfelsőbb elismerés jelzésére az érem ezüstből adassék, ezzel létrejött az elismerés magasabb fokozata, az Ezüst Katonai Érdemérem. Ezzel természetesen az eredeti, most már az alacsonyabb fokozat a Bronz Katonai Érdemérem nevet kapta. Az Ezüst Signum Laudis is adható volt piros, illetve hadiszalagon és 1914. április 7. után vele együtt viselhető volt a bronz is. Tehát egy jól dekorált tiszt egyszerre négy ilyen kitüntetést is a mellére tűzhetett.

1916. április 1-jétől lehetőség volt a legfelsőbb elismerést harmadszor és negyedszer is kifejezni, amit az ezüst Signum Laudis szalagjára helyezett egy, illetve két 8mm széles ezüstszínű ismétlőpánttal jelöltek. Ez elvileg a piros szalagú „béke” adományozásokra is vonatkozott, de a háború vége a kitüntetésadományozást is megszűntette, így ismétlőpánt csak hadi fokozaton van.

1916. április 1-jén alapította az uralkodó a Signum Laudis legmagasabb fokozatát, a Nagy Katonai Érdemérmet. Ez a kitüntetés a „legmagasabb különös dicsérő elismerés” (Allerhöchste besondere belobende Annerkennung) kifejezésre szolgált. Nem illeszkedett az alacsonyabb fokozatokhoz és többségében csak igen magas rangú katonák kapták meg. Összesen 17 adományozás történt (a Nagy Katonai Érdemérem IV. Károly által átalakított formájával együtt). Az érem külsőleg bronz fokozathoz hasonlít, de nagyobb annál és a korona két oldalán babérágak vannak elhelyezve. Szalagja természetesen hadiszalag. Utólagos adományozást a szalagra helyezett 9mm széles aranyszínű ismétlőpánttal jelezték. A harmadszori adományozás jele a két ismétlőpánt volt, de ilyen kitüntetést már csak IV. Károly adott.

1916. december 13-ától „az ellenség előtt tanúsított vitéz hősies vagy eredményteljes magatartás elismerésül, továbbá a kitűnő, vagy kiváló hadvezetés jutalmazására” minden fokozat kardokkal is adományozhattak. A két keresztezett, aranyszínű, egyenes kardot a hadiszalagra tűzve viselték. Utólagos adományozás esetén a kardok helye az ismétlőpánton van, két pánt esetén a felsőn.

A szalagsávon elvileg a jelvénnyel megegyező miniatűröknek kellene lenniük, de ezzel csak ritkán találkozunk. A világháború alatt leggyakrabban adományozott kardos kitüntetések jelzésére rendszerint csak kardokat tűztek a hadiszalagsávra.

Paraméterek

Ország Osztrák-Magyar Monarchia
Időszak I. Világháború
Típus Kitüntetés