Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Harmadik Birodalom Adományozó Kannái És A WHW - Első Rész

A Harmadik Birodalom Adományozó Kannái És A WHW - Első Rész

A német második világháborús nemzetközi gyűjtemények képei között „szörfözve” megakadt a szemem több helyen felbukkanó kis piros perselyen. Biztosan többetek volt már úgy, hogy meglátott egy korabeli tárgyat, és bár nem feltétlenül a gyűjtemény alap profiljába illik, nagyon megtetszett. Nekem ilyen volt a bunkerlámpa (aki olvasta korábban írásom) és ilyen lett ez az adománygyűjtő persely.

Amikor „ráhajtottam” kiderült, hogy a top állapot nem is igen olcsó, és sok a netre felkerülés után mondhatni nem koppan, mert a téma gyűjtői lecsapnak egy-egy számukra hiányzó gyűjtőkörzet perselyére. Végül „magyarosan” beesett egy kicsit egérrágtább darab, de megvan.

Marcus Aureliusnak tulajdonított mondás útján („mi ez a dolog önmagában”) elindulva kiderült, hogy (szokás szerint ezen a gyűjtői területen) a gyűjthető tárgyak listája széles, és a téma is eléggé mély.

Mai írásom tárgya tehát a III Birodalom Téli Segélyező Szervezet, vagy ahogyan többen ismeri a Winterhilfswerk, (WHW) adománygyűjtő perselyekéi.

Fő vonalunk minden ideológiától mentesen a katonai vonal, de egy kis színesítés, kilépés a korszakba talán nem jelenthet elfogultságot. Sok „katonás” gyűjtőnek azért van a polcon egy-egy „bonbon” (pártkitűző) vagy zászlócska. A téli gyűjtögetés szervezete pedig szervesen kapcsolódott a katonai vonalhoz. Fontosnak tartom ezt leszögezni, mert maga a szervezet, mint a német párthoz köthető, szintén a tiltott dolgok listáján van.

A több részes kis sorozatban teszünk egy kis időutazást, megismerve a WHW kialakulását, néhány korabeli felvétellel, fotóval, propagandaanyaggal „részt veszünk a gyűjtési rendezvényen”, meglátjuk mekkora összegek mozogtak, majd megismerjük a gyűjtőkannák típusait, és a WHW donációs emléktárgyak területére is ránézünk.

1.kép - Korabeli propagandaplakát.

Igyekeztem ésszerű keretek között szűkíteni, de olvasmányos maradni. A téma nyitott, aki többet tud hozza, tegye hozzá.

Nézzük!

A Winterhilfswerk története jóval a háború kitörése előtti időszakra visszavezethető. A hatalomra került párt és a Kancellár szembesült a ténnyel, hogy üres a kassza, a vesztes háború utáni jóvátétel során a német állam teljes aranykészletét elvitték, ami nagy nehezen még összejött abból kifizették a Ruhr-vidéket, hogy menjenek ki onnan a franciák. Ők megbecsülték a pénzt, jó kis „bevehetetlen” erődrendszert építettek belőle.

2. kép - Korabeli propagandaplakát.

 

A német gazdaság az önellátó termelés beindításával, és abba valamennyi ágazat teljes foglalkoztatottsággal történő beintegrálásával beindult. Még sokan voltak elég mélyen, folyt a felzárkóztatás. A megszületett elképzelés, amely a munkavállalók bevonása volt egy gyűjtési közös programba. 1933 nyarán Joseph Goebbels propagandaminiszter már elkezdte előkészíteni a téli segélyek összegyűjtésének szervezési előkészületeit. 1933. szeptember 13-án a kancellár megnyitotta az első segítségnyújtási akciót az éhség és a hideg ellen. Nyitó beszédében természetesen világos határvonalat húzott a nemzetközi marxista szolidaritás és a német nép örökké élő nemzeti szolidaritása között. Ugyanezen rendezvény során, pár nappal később Hamburg gauleitere, Karl Kaufmann a segélyező munkát jelentős állami politikai feladatnak tekintette, amelynek célja a munkavállalók bevonása ebbe.

5. kép - Erich Hilgenfeld

A Téli Segélyszervezet létrehozásával szükségessé vált némi finomhangolás a rendszerben. A WHW-t Erich Hilgenfeldnek az akkori Népjóléti Szervezet az NSV (Nationalsozialistische Volkswohlfahrt) vezetőjének rendelték alá, egyben ennek a feladatnak a biztosa lett. Nevéhez köthető a WHW program kiteljesedése. (Hilgenfeldt belépett az elit haderőbe 1937-ben, Gruppenführer lett, sorsát 1945 májusig lehet követni, van, aki tudja hogy a hivatal épületét ért támadás során esett el, van, aki feltételezhető öngyilkosságáról beszélt, körülményei ismeretlenek A lánya halála dátumának 1945 április 25-öt jegyeztette be.)

4. kép - Korabeli NSV támogatói jelvény. Érdekessége, hogy préselt papírból készült.

Azt tudni kell, hogy már eddig is működtek segélyező szervezetek, így lett egy feladatbeli átszervezés is. Néhány gyűjtögető szervezetet be kellett tiltani (AWO) mások kiszorultak a rendszerből, azaz megszűntek (p.l Paritätische Wohlfahrtsverband) A felekezeti szövetségek az ápolás és intézményi ellátás területére lettek fókuszálva. A párt magasabb funkcionáriusai feladatuknak érezték, hogy a gyűjtés propagandistáiként szerepeljenek.

1936. december 01-én törvényerőre emelték a szervezet működését a Reichsgesetzblatt (RGBl Birodalmi Közlöny) I. szám, 995 oldal (kép mellékelve) rendelkezés alapján polgári szervezetnek minősítette és annak irányítását a Propagandaminiszernek adta. Az 1937. március 24-i RGBl 423 oldal már a „WHW alkotmánya” néven ismert. A súlypont a Párt 25 pontos programjában is hangsúlyozott közhasznúság elvén volt. 

5. kép - Birodalmi Közlöny a témához tartozó kivonata.

.

6. kép - Birodalmi Közlöny a témához tartozó kivonata.

7-13. kép - WHW adománygyűjtő kanna. Színe eredeti, vörös.

Első rész vége. Folytatása hamarosan következik!

//Írta: Madár János//

Tartalomhoz tartozó címkék: Németország